Landsholdsspillere bliver ikke født sidst på året

Fysikken spænder ben for store talenter født i sidste kvartal i fodbolddanmark, hvor ungdomslandshold domineres af spillere, der er født i første halvår.

24. oktober 2017

landsholdspillere-bliver-ikke-foedt-sidst-paa-aaret.png
Drenge født i det første halvår udgør langt størstedelen af trupper på de danske U-landshold.

Drømmer din søn om en landsholdskarriere i fodbold, men er han samtidig født sidst på året, er der stor sandsynlighed for, at han ender med at vinke farvel til den drøm før eller siden. Tendensen i dansk talentudvikling har nemlig i mange år været, at drenge født i det første halvår udgør langt størstedelen af trupper på de danske U-landshold.

Kigger man på de øjeblikkelige danske landsholdstrupper - fra U16 til A-holdet - er kun 27 procent af spillerne født i andet halvår. Allerværst står det til i sidste kvartal, hvor kun 9 procent af de i alt 141 spillere blev født.

Hos DBU kender man godt til problematikken, men tallene ryster alligevel unionen. Politiken spurgte talentchef Flemming Berg for en kommentar i sommers, da de 9 procent hed 7 procent.

- Logistikken tilsiger, at der burde blive født lige så mange store råtalenter i årets sidste kvartal som i det første. Derfor burde tallet også være tættere på 25 procent i alle kvartaler. Set i det lys er det jo helt ekstremt, at spillere født i oktober, november og december kun udgør 7 procent. Hvis vi evner at ændre det, er der virkelig noget kvalitet at hente, og i et land som Danmark er vi bare nødt til at gøre noget for at få så meget ud af vores talentmasse som muligt.

Relativ alderseffekt

Men hvorfor er så få landsholdsspillere født i oktober, november og december, tænker du. Årsagen skal findes i at ungdomslandshold sættes sammen af spillere født i samme kalenderår, og den fysiske udvikling spiller en meget stor rolle. En dreng der eksempelvis kommer til verden i januar har en naturlig muskulær fordel i de spæde teenageår frem for et decemberbarn i et spil som fodbold, fordi fysik med årene er gået hen og blevet lige så vigtig - hvis ikke næsten vigtigere - end teknik og boldforståelse. I hvert fald når det handler om at udvælge talenterne i en ung alder.

Begrebet kaldes RAE (relativ alderseffekt), og det er ikke et specifikt dansk problem. Heller ikke fodboldmæssigt. Det gør sig gældende i mange sportsgrene i hele verden. Jo yngre du er, jo større indflydelse har begrebet.

Pt. er ikke en eneste spiller på U16-landsholdet født senere end juni måned 2002. Det betyder, at et stort talent født i oktober med stor sandsynlighed bliver valgt fra på et ungdomslandshold og dermed går glip af den ekstra kvalitetstræning, som de lidt ældre spillere får gavn af. Dermed går en masse talenter tabt i Danmark alene pga. alder, selvom de måske individuelt er større talenter.

Selv de spillere med fødselsdag i andet halvår, der i dag udlever drømmen som professionel, har oplevet, at den manglende fysiske styrke har været en udfordring på vejen fra ungdomsfodbold til seniorfodbold.

- Jeg fik at vide, at jeg ikke var stor nok. Ikke hurtig nok. Der var jeg faktisk tæt på at stoppe med at spille fodbold, fordi det var så demotiverende at blive vraget for at være for lille, husker Lucas Andersen med fødselsdatoen 13. september om dengang han blev degraderet til AaB's andethold i en ung alder. I dag er han udlandsprof i Schweiz og en profil på det danske U21-hold, der i sommers var til EM.

En sen fødselsmåned skal dermed ses som en begrænsning for at udfolde potentialet. Ikke en stopklods. Er talentet og viljen stor nok, kan man sagtens blive til noget inden for fodbold. Det er Daniel Agger et klart eksempel på, da han er født i december og nåede at spille for Liverpool i en årrække og bære anførerbindet på landsholdet. Agger blev i øvrigt kåret som Årets Fodboldspiller i Danmark i 2012 som den første spiller i 36 år, der var født i december - men han måtte vente helt til U20-alderen med at få sin første ungdomslandskamp, hvilket på bedste vis illustrerer, at RAE-problemet også gjaldt for 15 år siden.

Futurelandshold for de små

DBU har siden 2013 forsøgt at bekæmpe RAE-problematikken ved at oprette et såkaldt futurelandshold på U15 til U17-niveau som supplement til de oprindelige ungdomslandshold. Formålet er og var at samle et hold på baggrund af spillere med stærke tekniske og taktiske egenskaber til at veje op for den manglende muskelstyrke, der først udvikles senere. I unionen prædiker man dog først og fremmest, at indsatsen skal komme fra klubberne.

- Det er nødt til at komme fra klubberne. For til vores U-landshold vælger vi spillere fra de bedste klubber, der finder dem fra mindre klubber, der igen allerede har selekteret internt. Og den relative alderseffekt ser man allerede i U6-U7-U8-alderen, så det er vigtigt, at det kommer bredt hele vejen ud, udtalte Berg tilbage i juni.

Landsholdsspillere bliver ikke født sidst på året
Rundt omkring bliver der gjort en indsats for at tabe færrest mulige talenter på gulvet.

Klubbernes fokus er naturligvis først og fremmest på egen forretning, men rundt omkring bliver der gjort en indsats for at tabe færrest mulige talenter på gulvet. Nogle af landets ypperste til talentudvikling er FC Nordsjælland, der sidste år forsøgte at samle U13, U14 og U15-holdene to gange om året, hvorefter spillerne inddeles i hold efter udvikling frem for alder.

- De ligner hinanden mere rent fysisk, og så kan man nemmere se, hvem der kan tænke hurtigt, og hvem der har flere redskaber, end når der er stor forskel på størrelsen. Man kan nogle gange blive snydt af, at der er mere power i nogle af spillerne, fordi de er fysisk foran, sagde klubbens sportschef Jan Laursen med ansvar for akademiet sidste år til Jyllands-Posten.

Selvom futurelandsholdene blandt andet har opfostret Årets Teenager i Superligaen 2016/2017 Mikkel Duelund, der var med til U21 EM i sommers, er det endnu for tidligt at drage konklusioner på effekten af det på fremtidens A-landshold, når projektet kun har kørt i foreløbigt 4 år.

Faktum er dog, at der er plads til forbedring. I de vigtige landskampe mod Montenegro og Rumænien senest var kun 2 spillere født i sidste kvartal - heraf den ene Kasper Schmeichel, som er opvokset i det engelske talentsystem. Det efterlader Kasper Dolberg som eneste danskdyrkede landsholdsspiller med et rødbedepas, hvis fødselsdato siger sidste kvartal. Angriberen er opfostret i Silkeborg IF og født 6. oktober 1997.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner