Idrættens stjerner fortsætter træningen frem mod OL i Tokyo

indhold.svg

Hvis omstændighederne havde været anderledes, ville det i dag have været omkring et halvt års tid siden, den olympiske flamme var blevet slukket på stadion i Tokyo, og atleterne fra de over 300 forskellige idrætskonkurrencer havde pakket minder og medaljer ned i kufferten og var rejst hjem.

Sådan gik det som bekendt ikke. I stedet kæmper vi stadig med en dødsensfarlig virus, der praktisk taget har vendt hele vores liv på hovedet og forårsaget ubeskriveligt kaos i såvel økonomien som samfundet generelt. De politiske tiltag for at dæmme op for pandemien har været uden fortilfælde med rejserestriktioner, nedlukkede samfund, økonomiske hjælpepakker og udsættelse af alverdens større arrangementer.

Af de utallige begivenheder, der blev aflyst eller udsat i 2020, var der dog ingen større end udsættelsen af de olympiske lege i Tokyo. Udover de tre olympiske lege, der skulle have været afholdt under 1. verdenskrig i 1916 og 2. verdenskrig i 1940 og 1944, er de olympiske lege nemlig altid blevet afholdt som planlagt, uanset hvilke udfordringer verden har stået overfor.

I 2020 var der dog reelt ikke noget valg, og udsættelsen af legene til 2021 blev da også bakket op af atleter og forbund over hele verden. Langt de fleste idrætsfolk havde imidlertid planlagt deres træning, så de kunne toppe i sommeren 2020, og de har siden da stået over for hidtil ukendte udfordringer for at kunne holde sig klar og i topform til det nye tidspunkt for legene et helt år efter det oprindelige.

   

Træning i isolation

 Som atlet med olympiske ambitioner er grænsen mellem succes og fiasko hårfin. Om du ender på podiet eller langt nede i rækkerne afhænger ofte af bittesmå detaljer i forberedelserne. Derfor er det på ingen måde nogen nem opgave, når du pludselig skal toppe både fysisk og mentalt et helt år senere, end du ellers havde lagt din træning an efter – og det bliver bestemt ikke nemmere, når langt de fleste stævner og turneringer ligger stille eller er blevet aflyst. 

Den mere eller mere globale nedlukning har været en hård omgang for alle – måske med undtagelse af ejerne af diverse streamingtjenester og online casinoer, hvor brugerne er strømmet til, fordi de har været tvunget til at blive hjemme uden ret meget andet at tage sig til. Mens vi andre har skærpet vores strategier i blackjack og kværnet den ene tv-serie efter den anden, har de potentielle olympiske deltagere været nødt til at være kreative for at holde formen ved lige.

Skærmbillede 2021-01-26 kl. 10.04.23.png

Selvom det kan være svært at sammenligne på tværs af sportsgrene, er der nok ingen tvivl om, at særligt atletikudøverne har været hårdt ramt af de manglende træningsmuligheder. Der afvikles konkurrencer i over 30 sportsgrene ved sommerens olympiske lege, men for mange neutrale tilskuere indfinder den olympiske ånd sig først for alvor, når atleterne træder ind på atletikstadion. Her har maratonløbet selvfølgelig sin historiske aura, men i sidste ende er der bare intet hverken over eller ved siden af herrernes 100-meterløb, hvor sejrherren står tilbage som verdens hurtigste menneske.

 

Karrierens højdepunkt

 Olympisk hæder og ære er kulminationen på karrieren for enhver atletikstjerne. De olympiske lege afholdes kun hvert fjerde år – eller hvert femte i 2021 – og det gælder derfor om at være 100 % på toppen i det specifikke øjeblik, hvor det hele afgøres. For langt de fleste kommer der bare ikke nogen ny chance. En toppræstation ved de olympiske lege kan være definerende for hele ens karriere i atletikkens verden, og der er derfor bare ikke noget, der må galt i forberedelserne.

Tidligere har atleterne og deres trænere kunne stå på skuldrene af fortidens olympiske deltagere, når det gælder tilrettelæggelsen af træningen, men med et års udsættelse går alle nu ind i fuldstændig ukendt territorium. Hvem formår at geare topformen fra 2020 ned i et fornuftigt leje og få den bygget perfekt op igen til legene i Tokyo?

Der er lagt op til overraskelser, og nedlukningen af træningsfaciliteter over hele verden har bestemt ikke gjort forberedelserne nemmere.

Oveni kommer så manglen på deltagelse i officielle konkurrencer. Atletikkens stjerner har især været hårdt ramt af aflysningen af de prestigefyldte Diamond League-stævner. Der er bare ikke nogen erstatning for at konkurrere mod andre topatleter, når taktikken skal afpudses, selvtilliden skal opbygges og modstanderne kigges efter i sømmene.

 

Udfordringerne fortsætter

 Diamond League annoncerede sit stævneprogram for 2021 tilbage i november, og der er p.t. planlagt syv stævner inden legene i Tokyo. Som med alt andet i denne tid er der tale om et foreløbigt program, og det vil vel nærmest være en overraskelse, hvis der ikke sker ændringer.

I bund og grund har det nok været den største udfordring for de kommende olympiske atleter. De skiftende udmeldinger og den konstante usikkerhed over, hvad der kommer til at ske, er bare langt fra optimalt, når du prøver at få din form til at toppe på det helt rigtige tidspunkt.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at det bliver bedre lige foreløbig. Både IOC og de japanske arrangører har luftet bekymringer for, at det kan blive nødvendigt helt at aflyse sommerens OL, og med de meldinger, vi p.t. får om smittespredningen og manglen på vaccinationer i mange udviklingslande, synes det bestemt som det mest realistiske scenarie set med de sundhedsfaglige briller. 

Atleterne er dog nødt til at fortsætte forberedelserne frem mod den udmeldte dato. De bedst forberedte har de bedste chancer for succes, og hvis du slækker på din træning nu, fordi du forventer en aflysning, vil det være nærmest umuligt at indhente det forsømte, hvis legene alligevel afholdes.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner