Bødekasse

I mange foreninger er bødekassen en vital del af kulturen – Den er vigtig og den er både en del af opdragelse, disciplinering og humor. Bødekassen har med andre ord ikke bare en funktion som en slags opsparing til afslutningsfesten, den er gennemsyret helt ind i sportsånden og er med på banen, når det går løs. Kommentarer på banen som ”Det bliver dyrt det der” eller ”Nå der røg børneopsparingen lige i bødekassen” Kan være en langt bedre måde, at omvende noget negativt til noget humoristisk, men på samme tid også holde spillet på et niveau, hvor der spilles for motionen og underholdningens skyld -og ikke hardcore for KUN at vinde. Det er dog ikke unormalt, at en bødekasse og et regelsæt også findes på forholdsvist højt niveau.

Holdsports bødekasse APP

Når kampen / stævnet / opvisningen m.m. er slut, vil der ofte være en kutyme omkring afregning til bødekassen i omklædningen, det skal ordnes med det samme og de andre på holdet vil se dokumentation for betalingen, ingen får lov til lige at betale senere. Her er Holdsports bødekasse perfekt til formålet – den enkelte spiller / deltager kan betale via Mobilepay (til trænerens med konto) med det samme og der er ingen dårlige undskyldninger, som systemet er skyld i.  Betalt her ved kasse 1 og få afregnet.

Opret en personlig profil og lav herefter et hold og sæt jeres nye bødekasse op her (Du finder den under "Hold -> statistik )


Opret en profil - og kom i gang med bødekassen, det er 100% gratis

Bødekasse APP

Bødekasse regler

Det er vidt forskelligt hvordan forskellige klubber opsætter regler for deres bødekasser og der er som sådan ikke et universal regelsæt – Det er noget I sammen i foreningen skal beslutte og nedfælde, så det umuligt kan misforstås. Et par eksempler herunder: Bøde 50 kroner pr. gang (Flere gange pr. halveg er muligt)

  • 1: Tunnel – Modstanderen skyder bolden mellem dine ben.
  • 2: Gult kort – Du modtager et gult kort af dommeren.
  • 3: Glemt handsker – Har du glemt dine handsker, så er der bøde.

På den omvendte måde kan man også lave regler for, hvornår bødekassen skal udskrive øl og vand efter kampen -ja måske endda pommes frites i cafeteriet.
Det kan f.eks. være ved:

  • 1: Vundet kamp med mere end 12 point.
  • 2: Vundet kamp på straffespark.
  • 3: Mere end 3 modstandere fik rødt kort.

Bødekasse forslag og ideer

Bødekassen bør være fair og alle børe være med til at lave de regler, den skal administreres efter. Bestyrelsen kan naturligvis godt komme med et forslag, som så kan diskuteres ved en generalforsamling, men alle bør høres og være med ind over, så det bliver en bødekasse med poster som alle er enige om er sjove, okay og fair. Ellers kan det ende med at ødelægge hele underholdningen og glæden ved at motionere sammen.

Hele ideen med en bødekasse er jo, at straffe en spiller, der laver noget meget ”dumt” / ”uheldigt” med et lille beløb – Ganske enkelt for at man kan drille lidt og på en god måde påtale fejlen, så det ikke bliver mobning og nedladende kommentarer. Som udgangspunkt bør der ikke være ret mange regler, da det skal være let at huske, så hold det til omkring max. 10 regler og sørg for de står i omklædningen / klubhuset så de bliver set ofte.

Fair regler

Sørg for at reglerne ikke bliver ”trælse” hvis man spiller en bestemt position kontra en anden. F.eks. vil det være ret belastende at være målmand i en klub der har bødekasse for hvert mål der går ind på målmanden. Målmanden skal jo ikke føle ekstra skyld og skam, hvis det nu er hele holdet, der har fjollet rundt. Så tænk på hvordan dem, bøderne kan blive pålagt vil kunne reagere og opfatte bøden.

Sørg for det ikke kan opfattes for personligt. Undgå regler som f.eks.: Forældre har ikke kørt i 1 måned = Bøde på 200 kroner Her vil det ikke være spilleren selv, der har gjort noget forkert og det er måske slet ikke muligt at køre, hvis der ikke er en bil i familien. Den salgs regler vil få den enkelte spiller til at føle sig mindre værd end de andre.

Sørg for reglerne er med til at gøre holdet som helhed bedre og stærkere sammen

Det går jo ikke at den spiller, der i denne uge skulle stå for at vaske alt tøjet til kampen har ”glemt” det og I alle står med klamme lugtende trøjer og shorts – Der kan man altså godt give en bøde til kassen. Hvis bøden er ret stor f.eks. 1.000 kroner (ved voksne) vil reglen også være med til at gøre ekstra opmærksom på, at det er VIGTIGT, at få vasket dragterne, som i ”Det skal bare ikke ske”.

Regler der har med hukommelsen at gøre er effektive i det praktiske og virker rent faktisk efter hensigten f.eks. Glemte benskinner kr. 25 til bødekassen. En simpel regel af den natur, vil både højne sikkerheden for spillerne og ikke blive set som noget personligt som sådan.

Regler der ændrer spillernes adfærd positivt

Der kan også laves regler for den måde kommunikationen er under en kamp / stævne. Her kan der være 50 kroner til bødekassen for at bande. Det kunne også være en bøde på 300 kroner for at svine en dommer til. Ja eller 5.000 i bøde for at slå en anden spiller. Sættes bødebeløbet meget højt, som f.eks. 5.000 som ovenfor, vil det ofte betyde, at den enkelte spiller ikke kommer til næste træning. Her vil det simpelthen være lettere at finde et andet sted at motionere kontra bøden og i mange foreninger er det også nøjagtigt det formål de meget høje bøder har.

Man vil med andre ord hellere have dem der ikke kan opfører sig ordentligt finder et andet sted at være irriterende og trælse, ja måske skifter de sportsgren til noget, hvor de ikke genere andre og så er det jo win / win. Bøderne kan være med til at dæmpe lidt på de aggressive spilleres temperament, naturligvis ikke ret meget, men det fortæller også spillerne / deltagerne, at I som samlet forening / klub rent faktisk har en holdning på området -og ikke mindst hvad den er. Har I årlige events for at indsamle penge til foreningen, kan bødekassen også bruges her ved udeblivelse. Koster det 1.000 til bødekassen for at udeblive, vil det motiverer en hel del hos de dovne i slænget.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner