Sport: Perfekt til at udvikle børn?


Forældre introducerer normalt deres børn til sport på meget forskellige måder: Nogle foreslår det som et sundt og lærerigt tidsfordriv, andre lægger sig i hænderne på trænere, og andre igen beslutter sig for at engagere sig sammen. Man kan faktisk ikke forestille sig nogen sportsaktivitet, som ikke indebærer spil.

Tværtimod bør vi altid tale om en "sportslig leg", hvor børnene har det sjovt, bliver opmuntret på en alderssvarende måde gennem betting og kan kontrollere deres energi gennem regler. Grundene til, at børn fortsætter med at dyrke sport, hænger sammen med socialisering i et venligt og velkendt miljø og ikke med konkurrencen i sig selv.

Hvis den fysiske aktivitet for hver aldersgruppe skal stå i forhold til, hvad struktur og fysisk sundhed tillader, skal man i udviklingsalderen også tage hensyn til de finesser, der er forbundet med den psykologiske og fysiske udviklingsfase. Sondringen mellem krop og sind er endnu ikke så klar som hos voksne. Desuden kan en organisme, der udvikler sig hurtigt, lettere blive beskadiget.


Børnene er i centrum

Hvis du kender dit barns karakter og temperament, kan du tilbyde dem forskellige sportsgrene, idet du altid tager hensyn til deres alder og de forskellige sportsgrenes karakteristika. Mens det i de første leveår er bedre at fokusere på sportsgrene som svømning og gymnastik for at fremme en harmonisk udvikling af hele kroppen og give en komplet træning, kan du fra 5-6 års alderen også fokusere på andre sportsgrene, der er mere individuelle og asymmetriske og derfor stimulerer en specifik del af kroppen mere, f.eks. armene eller benene.

Uanset om det er drenge eller piger, er det vigtigt at hjælpe dine børn med at vælge den rigtige sport, da antallet af børn generelt har tendens til at falde.  Det kan være svært at finde en sport, der er sjov og fornøjelig. Derfor bør du tage dig tid til at afprøve forskellige aktiviteter, der passer til dit barns alder, karakter og sportslige evner.

Hvis dit barn elsker tennis, vil det sandsynligvis ikke begynde at spille tennis, hvis du tvinger det til at tage en svømmetime om ugen! Og hvis dit barn er lidt doven, er der intet, der kan afskrække det mere, end hvis du tilmelder det til et kursus, som det ikke kan lide!

Skærmbillede 2021-11-02 kl. 13.27.43.png


Tag hensyn til hans passioner, og han vil blive glad

Når du tager dine børn med til undervisning, skal du sørge for, at trænerne varmer dem op og giver dem ekstra fysiske aktiviteter for at styrke den del af kroppen, der ikke stimuleres under sportsaktiviteter. Gennem sport kan du også hjælpe dine børn med at overvinde vanskeligheder, holde sig sunde og kanalisere deres energi på en positiv og glad måde. Hvis dine børn f.eks. er hyperaktive og rastløse, kan du fascinere dem med en sport, der udnytter deres krop fuldt ud, som f.eks. svømning, eller med en sport, der tilskynder til koncentration gennem en række regler og præcise bevægelser, som f.eks. kampsport.

Hvis dine børn derimod er generte og indadvendte og har svært ved at kommunikere med andre børn, kan du prøve holdspil, hvor kontakten med andre børn er grundlaget for spillet. De vil have så travlt med at have det sjovt, at de glemmer deres generthed. Men tving dem ikke, og hvis de nægter det, kan du i stedet vælge en individuel sport som tennis eller svømning, hvor de kan få mere selvtillid og selvværd.

Når de er ældre og har tillid til deres evner og har opbygget et vist selvværd, vil de ikke længere være bange for at sammenligne sig selv med andre, og I kan prøve holdsport og situationsbestemte sportsgrene som fodbold eller basketball igen.


Valg af den bedste sport for dit barn

Generelt kan man sige, at der ikke er én sport, der er bedre end en anden: Afhængigt af barnets alder, egenskaber, præferencer, men også forældrenes behov kan børn dyrke alle former for sport.

Valget af den bedst egnede sport for vores børn skal først og fremmest baseres på deres ønsker og tilbøjeligheder. Det er hverken fornuftigt eller effektivt at tvinge vores børn til at dyrke en bestemt sport, da det vil have den modsatte effekt: De vil deltage mod deres vilje og ikke nyde det.

I barndommen bør sport først og fremmest opleves som et øjeblik af sjov og leg og dermed som en fornøjelig aktivitet. Derfor er det bedst at lade børnene vælge mellem forskellige muligheder og lade dem prøve forskellige sportsgrene.

Mange sportsklubber og sportscentre tilbyder derfor prøvetimer, så deltagerne kan finde ud af, om en sport er noget for dem eller ej. Prøv at tage dine børn med derhen, observer dem under prøvekørslen for at vurdere deres reaktioner, og spørg dem derefter, om de nød oplevelsen og gerne vil gentage den.

At dyrke sport er naturligvis også en forpligtelse, som kræver en vis grad af konsekvens. Det er derfor en god idé at tilbyde dem muligheder, der er forenelige med dine organisatoriske muligheder, så du kan tage dine børn med til træning og undervisning.

Undersøg grundigt, hvilke kurser og idrætscentre der findes i dit område, og lyt til andre forældres holdninger til deres erfaringer, så du kan finde en række muligheder, som du kan tilbyde dine børn.


Snack til det sporty barn

Mens børn allerede forbrænder mange kalorier i deres daglige aktiviteter, kræver de dage, hvor der kommer sport til, en ekstra dosis energi. Snacken skal ikke være for tung, når børnene går til svømning, volleyball eller basketball, eller hvad de nu bedst kan lide, men skal genoplade deres batterier og få dem opkvikket til aftensmad.

Energibehovet for et barn på 9 år og derover er ca. 1900 kalorier om dagen, fordelt på 5 måltider. Det passende indtag for en snack er derfor 193 kalorier.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner