Recessioner: 10 fakta, du skal vide

Skærmbillede 2022-09-02 kl. 14.21.17.png


Recessioner er uundgåelige. Så længe en økonomi er dynamisk, vil dette fænomen nødvendigvis forekomme på et tidspunkt. Der kan anvendes en række politiske værktøjer til at forsinke det et stykke tid, men før eller senere vil recessionen komme. I erkendelse af, at dette er uundgåeligt, har forskellige økonomer forsøgt i det mindste at finde ud af, hvornår de næste recessioner vil ramme.

Selv om det er en ædel opgave, er det nyttesløst, fordi tidligere erfaringer, som de fleste forudsigelser er baseret på, ikke er nok til at fortælle, hvornår eller hvordan det næste vil ske. Denne karakter af recessioner driver konstant frygt ind i investorernes hjerter, fordi den får hus- og aktiekurserne til at styrtdykke. Selv arbejdspladserne bliver ikke skånet, da mange normalt går tabt.

Der er mange ting, der kan udløse en recession, f.eks. høje rentesatser, dårlige regeringspolitikker og andre ting. Læs vores 10 fakta for at forstå recessioner bedre!


Fakta 1: Hvordan ordet "recessioner" blev til?

En recession er blot en mindre skræmmende måde at betegne en depression på. Selv om ordet depression ikke er så slemt et ord, blev det udskældt af økonomer til fordel for recession, da den store depression kom, og derfor droppede økonomerne det til fordel for recession.

Fakta 2: Når recessionen bliver officiel

Når et lands BNP falder to kvartaler i træk, er det klart, at landet befinder sig i en recession. Business Cycle Dating Committee of the National Bureau of Economic Research (NBER), som er den officielle dommer for recessioner og genopretninger, foretrækker imidlertid at foretage denne vurdering på grundlag af to indikatorer: beskæftigelse og indenlandsk produktion.

Andre tegn, der tyder på, at der er tale om en recession, er bl.a.:


  • En fortsat nedgang i fremstillingsvirksomhed, industriproduktion og salg i engros- og detailhandel.
  • Et uophørligt fald i produktion, beskæftigelse, realindkomst og meget mere.

Fakta 3: Hvor længe en recession kan vare

Typisk forventes en recession kun at vare i 17,5 måneder. Men når man overvejer emnet recessioner, er det også vigtigt at kende til det langsigtede gennemsnit. Dette tager højde for tidligere hændelser som f.eks. recessionen i 1873, der strakte sig over 65 måneder. En anden, der er værd at nævne, er den berømte Store Depression, som varede i 43 måneder.

Recessioner er ikke længere så hårde efter anden verdenskrig og har siden da kun varet i gennemsnit 11,1 måneder. Det skyldes til dels, at folk ikke længere skal lide under bankernes fiaskoer. Når en bank taber penge, betyder det ikke nødvendigvis, at privatpersoners opsparing er væk.

Fakta 4: Hvor ofte forekommer recessioner?

Der findes ingen kalender for recession, men hvis man ser på tidligere data helt tilbage fra 1857, synes den at dukke op hvert tredje og et kvart år. Regeringen mente, at det var bedst at lade være med at blande sig, og at recessioner skulle have lov til at gå deres gang. Efter Anden Verdenskrig begyndte recessionerne at gentage sig med i gennemsnit næsten fem års mellemrum.

Fakta 5: Den hårdeste recession

Den populære recession i 1873, der er kendt som den store depression, er den mest populære i denne sammenhæng. Denne recession blev forårsaget af konkursen i en stor bank ved navn Jay Cooke & Company. Tingene løb løb løbsk, og snart begyndte banker over hele landet også at gå konkurs, og snart blev også jernbaneaktierne ramt. Recessionen fik en ende i 1877.

Fakta 6: De mest ramte af recessionen

Arbejdstagere er de mest ramte af recessionen. Mange mennesker ender med at miste deres levebrød, fordi de ledige job begynder at blive færre og færre. Derfor bør man have en nødopsparing til sådanne regnvejrsdage, eller endnu bedre, lære en færdighed som online gambling og bruge casino bonus at spille til at tjene penge ved at spille en række spændende spil. Ved at gøre dette vil recessionen ikke være negativ.

Fakta 7: Recessioner er gode for aktier

Tidligere begivenheder har vist, at det bedste tidspunkt at investere i aktier er, når NBER melder om begyndelsen af en recession. Denne meddelelse kommer normalt efter 6 måneders grundig undersøgelse fra NBER's side for at være sikker på, at recessionen vil finde sted. Alle, der venter på denne information, vil imidlertid blive ladt i stikken, for når den annonceres, er det allerede for sent. Så investorerne tager det på sig selv at finde ud af økonomiens retning, før NBER gør det.

Fakta 8: Recession er bedst til at betale gæld

En af de bedste ting, du kan gøre i en lavkonjunktur, er at fjerne din kreditkortsgæld eller i det mindste reducere den til et minimum. At gøre dette for et kreditkort med en rentesats på 18 % kan sammenlignes med at få et investeringsafkast på 18 %. De fleste investeringer vil ikke være så givende under en recession.

Fakta 9: Tællende tegn på en recession

Den bedste måde at vide, at økonomien står på kanten af en afgrund og hælder mod en recession, er at studere den omvendte rentekurve. Dette er mere troværdigt end indekset over de vigtigste økonomiske indikatorer, forbrugertilliden eller aktiemarkedet.

Afkastkurven ses, når kortfristede statsobligationer, som f.eks. en tre måneders statsobligation, klarer sig bedre end en 10-årig statsobligation. Dette bliver et tegn på, at obligationer vil opleve et turbulent løb på markedet i de kommende år.

Fakta 10: Har den amerikanske centralbank en finger med i spillet i recessioner?

Traditionelt set skylder Fed nationen en stabil økonomi og vil gøre alt, hvad der er muligt, for at forhindre en recession. Men samtidig har den endnu en pligt, nemlig at reducere inflationen. For at afbøde en inflationsstigning skal renten hæves meget højere, og resultatet er, at økonomien i sidste ende vil glide ud i en recession.

Konklusion

Recession er en af hjørnestenene i verdensøkonomien og kan ikke undgås. Så du skal lære at svæve uden om stormen, når den kommer, i stedet for at blive suget ind i den. Du skal forberede dig på det ukendte ved at gemme nogle nødpenge væk som forberedelse til de regnfulde dage. Og når den kommer, kan du bruge lejligheden til at afvikle din gæld og have en stærkere økonomi, når den er overstået. Recessioner kan være skræmmende, men hvis man forbereder sig rigtigt, kan de være nogle af de bedste tider for dig.


Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner