Ensomme mænds livskvalitet øges via sport

Voksne mænd opfordres altid til at være aktive på grund af fysisk forbedring, men især holdsport kan også gavne til et mere glædesfyldt og socialt liv.

21. september 2017

Gamle_Mænd_Fodbold.png
Holdsport kan gavne til et mere glædesfyldt og socialt liv.

Mange danskere vokser op med idræt som sin bedste ven. Lige siden første gang far eller mor tog en i hånden med op på den lokale fodboldbane, sportshal eller anden lokal idrætsfacilitet. Men med årene falder mange fra af den ene eller anden grund, og i den sidste del af livet sidder en stor del tilbage med en meget ensom tilværelse uden nogen at tale med. 

Forskning viser, at den skæbne rammer flere ældre mænd end kvinder. Det satte Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet sig for at ændre i 2015. 

- Vi regner med, at træningsformer med bolde og lidt konkurrence indbygget i spillet vil appellere lidt mere til mænd, end den normale fitness- eller gymnastiktræning på centrene, fortalte projektleder og professor Gertrud Pfister ifølge DR.

Hun refererede til et projekt, der foruden at forbedre folks fysiske forfatning især skulle skabe mere glæde i ældre mænds liv. Det foregik i forskellige boldspil a la en slags basketball med blødere bolde, mindre baner og uden kropskontakt, som man etablerede i samarbejde med Københavns Kommune. Perfekte betingelser for ældre mennesker. 

- Vi vil fremme fysiologisk sundhed og livskvalitet gennem samværet med andre gennem træning. Der er altid nogen, der kommer med en joke, så alle griner, når man træner sammen på et hold. Hvis man er ensom og ikke har kontakt med andre, er man frataget sådanne gevinster, for hvornår har man sidst grinet alene, sagde Pfister. 

Hos Aktivitetshuset Baldersgade på Nørrebro, der var involveret i projektet, lagde man vægt på, at holdspil både lød mere attraktivt og mindre tabubelagt for mænd end aktivitetscenter eller dagscenter for den sags skyld. På den måde opfordrede man mænd til at komme ud og møde nye mennesker.

Gælder ikke kun pensionister

Selv for de mænd, der endnu ikke har nået pensionsalderen, er det vigtigt at involvere sig selv i holdsport. Selvom en rask løbetur for en midaldrende mand hurtigt kan skematiseres ind mellem fyraften og familietid, risikerer man at gå glip af fundamentale sociale forbindelser.

Behovet for social fællesskab er bare højere for ældre mænd, fordi de statistisk er mere ensomme

Men behovet for social fællesskab er bare højere for ældre mænd, fordi de statistisk er mere ensomme - især hvis konen ikke længere lever. Når Thomas Rostgaard Andersen, Københavns Universitet, i forbindelse med Center for Holdspil og Sundhed foretager aktivitetsforsøg blandt den ældre del af befolkningen, er resultaterne rigtig positive. 

- Det (holdsport, red.) skaber interaktivitet og samhørighed. Vores oplevelse generelt med de forsøg, vi laver med holdsport herinde, er, at deltagerne bliver ved med at spille sammen, år efter forsøget er slut. Hvorimod at deres jævnaldrende i kontrolgruppen (63-75 år, red.), som kommer og træner for eksempel på en kondicykel, stopper, når forsøget er forbi, fortæller Thomas Rostgaard Andersen Ifølge Politiken.

I den nævnte kontrolgruppe ældre mænd fra 63 til 75 år blev konditallet på kun 4 måneder gennemsnitligt forbedret med 15% og den funktionelle kapacitet hele 30%. Som bonus havde de fået bedre kontrol over blodsukkeret. Men som med alle andre livsstilsændringer, er det lysten på den lange bane, det handler om. 

- Den største forhindring for træning er dørtærsklen. Er det noget, man glæder sig til, er det straks anderledes. Når de andre venter på dig, kommer man afsted, slutter Rostgaard Andersen. 

Floorball er det nye sort

En af mest voksende sportsgrene i Danmark disse år, floorball, mærker også specifikt den ældre aldersgruppes nylige begejstring for sporten. En trend man fra klubbernes side er utroligt begejstrede for. 

- Det giver en anden ånd i klubben og i klubhuset at have seniorer. De lægger en positiv dæmper på et miljø, der er domineret af unge spillere. Konerne kan ovenikøbet finde på at gøre lidt rent, når de kommer forbi hallen, udtalte kasserer i Copenhagen Floorball Club. 

Netop det at brede interessen og kendskabet for mange forskellige former for holdsport ud til andre sportsgrene end blot fodbold var hele formålet med oprettelsen af Center for Holdspil og Sundhed i 2012. 

I floorball betød det, at seniorer lige siden har spillet på en mindre bane end normalt, ligesom tilfældet var med basketball. Flere berøringer og højere puls end ved almindeligt løb resulterer i øget funktionalitet og minimeret fysisk belastning pga. stigende muskelstyrke, mener centerleder for Center for Holdspil og Sundhed, Jens Bangsbo. 

Via Bangsbo og teamets forskning har man fundet ud af, at selv ældre mænd, der aldrig har dyrket motion, nu er blevet vilde med det. 

På Holdsport kan vi kun anbefale alle sportsinteresserede læsere, der savner aktiv leg og kammeratskab, at komme ud og være en del af et sportsligt fællesskab. Har I allerede et hold, men mangler struktur over mødetider og tilmelding, stiller vi et gratis værktøj til rådighed til jeres hold. Det eneste, det kræver, er at klikke "Opret en profil" på denne side.

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner