Flot fremmøde og dejlig stemning til jubilæumsreceptionen

Akademisk Boldklub
19. apr. 2024

Torsdag var en festdag, da AB fejrede sit 135-års jubilæum. Receptionen fandt sted i AB Sportscafé hvor den milde forårstemperatur skabte fine rammer for den festlige fejring.

Rigtig mange medlemmer var mødt frem til fejringen, hvor AB Sportscafé havde tændt op i grillen og sørgede for et hyggeligt arrangement.

Formanden for AB, Ulrik Rasch, og borgmesteren i Gladsaxe Kommune, Trine Græse, holdt begge flotte taler til de fremmødte. Formanden for klubben talte med stolthed og taknemmelighed om klubbens lange historie og dedikationen fra dens medlemmer gennem årene, samt det store arbejde i at sørge for, at AB bliver ved med at udvikle sig og også i fremtiden vil være den stærk institution klubben har været i alle sine år. Han udtrykte begejstring over at se så mange mennesker samlet for at fejre dette særlige øjeblik og udtrykte håb om mange flere succesfulde år for klubben.

Borgmesteren i Gladsaxe Kommune delte også sine varme lykønskninger og stolthed over at have en sådan en betydningsfuld institution som AB i lokalsamfundet. Hun roste klubbens bidrag til lokalsamfundet og dens engagement i at fremme sundhed, samarbejde og fællesskab blandt borgere i alle aldre. Du kan læse de to taler i deres fulde ordlyd længere nede.

Alt i alt var Akademisk Boldklubs 135-års jubilæumsreception en mindefyldt begivenhed, hvor medlemmer på tværs af vores fire afdelinger og aldersklasser hyggede sig med hinanden, delte minder og skabte nye.

Talen fra Trine Græse, borgmester i Gladsaxe Kommune:

"Kære Akademisk Boldklub Gladsaxe

Et 135-års jubilæum er en rigtig god anledning til at reflektere over jeres lange og stolte historie. At den er stolt, ses jo tydeligt af jeres velpolstrede præmieskabe og de mange store personligheder, især fodboldstjerner, der gennem tiden har båret jeres grønne og hvide klubdragt.  

Med jeres 135 år er I en af de ældste boldklubber i Danmark. Frem til 1965 havde I en årrække hjemme på Tagensvej - der hvor Rigshospitalet ligger i dag. Så flyttede I til Nørre Allé på Nørrebro. Og da banerne her blev inddraget til et flyvermedicinsk institut, fandt I så endelig et mere permanent hjem her på Skovdiget i Gladsaxe Kommune, hvor vi står i dag, Man kan vel nærmest sige, at I har slået rod og er blevet en rigtig Gladsaxe-klub. 

Når man sådan skal skrive en tale om en så hæderkronet klub som jeres, er det oplagt lige at runde Wikipedia. Og her ser man tydeligt, at I ikke er hvem som helst.

For jeres historie på Wikipedia fylder mere end 10 sider og er et festfyrværkeri af sjove og spændende fakta og anekdoter – fx:

- at det tidligere krævede en adgangseksamen fra et skandinavisk universitet eller fra Polyteknisk Læreanstalt at blive medlem, 

- men at I med udflytningen til Gladsaxe, hvor I blev sammenlagt med Bagsværd Idrætsforening, åbnede for, at også såkaldte "uberygtede personer" kunne blive medlemmer af jeres klub, 

- at selveste Niels Bohr engang stod på mål for jer, 

- og at I har vundet det danske mesterskab hele 9 gange. 

Fodbold fylder rigtig meget i jeres historie og det er der som sagt en god grund til.  Men jeg skal ikke undlade også at nævne de andre idrætter. I har således også håndbold, tennis og cricket på menuen. Og sidste skud på stammen er så Padel, hvor I samarbejder med en privat aktør, som lejer sig ind på jeres anlæg. 

Et andet initiativ, som jeg gerne vil fremhæve, fordi det viser, hvordan I er klar til at påtage jer et særligt socialt ansvar, er AB Håndbold Special, som er jeres tilbud til unge og voksne med udviklingshandicap. 

Den glæde, de viser, når de spiller håndbold, er helt fortryllende. Og initiativet er bare endnu et eksempel på det engagement, den professionalisme, imødekommenhed og åbenhed, som kendetegner AB og er udtrykt jeres slogan:  ”AB – en klub for livet”. 

Initiativet viser også, at I fortsat er en klub i udvikling med fokus på sport sundhed, de enkelte medlemmer og fællesskaberne i klubben. 

Så kæmpestort tillykke til jer alle sammen med jeres 135-års jubilæum. Og tusind tak for jeres store indsats for lokalsamfundet og den betydning I har haft for generationer af gladsaxeborgere gennem næsten 60 år.

Og skal vi så ikke skåle og råbe et trefoldigt hurra for AB!"

Talen fra Ulrik Rasch, formand i Akademisk Boldklub:

"Historien forpligter og AB er en klub med fantastiske historie fortællinger.

 

Klubbens slogan er ”en klub for livet” og AB har indtil videre overlevet generationer. Klubben vil altid overleve, uanset hvad der ellers måtte opstå af bedrøveligheder rundt omkring os. Klubben som altid har skabt fantastiske minder, glæde og venskaber for livet.

 

Som klub skal vi være i bevægelse og vi har en forpligtelse i at sikre at klubben er i konstant udvikling (både indenfor og udenfor kridtstregerne), klubben eksistens i fremtiden kræver at vi som klub flytter os i takt med at samfundet og teknologien omkring os er i bevægelse og udvikling. Vi kan ikke alene lære os tilbage og drømme om fortidens resultater. Når dette er sagt, så har klubben altid haft og vil altid have fantastiske frivillige kræfter og sammenhold, som i generationer ud i fremtiden sikre at AB altid vil være et helt unikt sted med unikke sammenhold.

 

Vi som medlemmer og klub skal altid huske at vi repræsenterer uglen og AB logo, det forpligter. Uanset om vi spiller ude, hjemme, er medlem, frivillig eller sidder i klubbens bestyrelse.

 

Af selvsamme årsag bliver 2024 også året, hvor klubbens værdier: Ambitioner, Personlig udvikling, Respekt, Fællesskab og Glæde. Bliver synliggjort yderligere på anlægget og forankret i de forskellige dele af klubben og anlægget.

 

Klubbens anlæg skal behandles som vores egen have og AB skal altid være et trygt og behageligt sted at mødes.

 

I 1889 blev klubben stiftet, hvor vi bl.a. var aktiv medvirkende til DBU’s stiftelse. Fodbold, cricket og tennis var en del af klubben ved stiftelsen.

 

I 1961 blev AB opsagt på deres anlæg i København, og undersøgte derfor mulighederne hos omegnskommunerne.

 

Her var det kun Gladsaxe med borgmester Erhard Jacobsen i spidsen, der var interesserede. Kommunen var til gengæld meget interesseret og tilbød AB en stor hal og 8 fodboldbaner i et anlæg der på daværende tidspunkt var et af Nordeuropas største. I 1965 var AB Hallen på Skovdiget 1 i Bagsværd etableret. I den forbindelse optog AB Bagsværd Idrætsforenings håndboldafdeling, som herved fik adgang til hallen. Siden da har håndboldafdelingen været en del af klubben.

 

På AB’s vegne har klubbens fysiske rammer og anlægget givet tusindvis af lokale Gladsaxe borgere nogle fantastiske sportslige oplevelser til glæde for unge og ældre, piger og drenge samt mænd og kvinder, hvor glæde, fællesskaber og venskaber har skabt minder for livet.

 

Det har været sagt mange gange, men kan ikke gentages nok; En kæmpe tak til Gladsaxe Kommune for at have givet AB nogle fantastiske fysiske rammer til glæde for klubbens medlemmer og en masse lokale borgere.   

 

Fodbold

Af danmarksmesterskaber i fodbold har AB vundet i alt 9 gange, mens der er blevet hentet medaljer hjem, i form af sølv eller bronze, 18 gange yderligere.

Danske mesterskaber: 9 styk. 1919, 1921, 1937, 1943, 1945, 1947, 1951, 1952, 1967.

Sølv: 10 styk. 1917, 1932, 1936, 1942, 1944, 1949, 1950, 1955, 1957, 1970.

Bronze: 8 styk. 1929, 1939, 1946, 1948, 1954, 1956, 1999, 2000.

 

Cricket

Cricketafdelingen har i alt haft 20 spillere på herrelandsholdet og 6 spillere på damelandsholdet, og både dame- og herresiden har i mange år haft dygtige spillere. AB’s kvinder har i alt vundet danmarksmesterskabet 7 gange.

 

Håndbold

Håndboldafdelingen har særligt i ungdomsrækkerne, men også enkelte seniorrækker deltaget i og vundet både officielle og uofficielle danmarksmesterskaber, kredsmesterskaber og sjællandsmesterskaber.

 

Tennis

I 1911 blev Einar Frigast, AB Danmarksmester i single, efter en meget tæt 5 sæts sejr. Året efter - i 1912 - vandt Einar sølv. Boris Mathiassen, vandt sølv, lige som Finn Christensen, gjorde det i 1984. Fra midten af 60'erne havde AB nærmest patent på SM-Titler i alle rækker, blandt andre Merete Balling Stockmann, der også senere vandt DM. AB's U12-Drenge vandt DM for hold i 2002, og i de senere år har AB-Ungdom haft tre SM-Mestre i Minitennis og én U12'er har repræsenteret AB på den seneste landsholdssamling.

 

Nuværende udviklingsprojekter

Nye omklædningsrum i ungdomsfløjen

Nyt padelanlæg med 6 baner – overdækning på vej

Stort skilteprojekt der skal hjælpe med at forankre vores værdier – Ambitioner, Personlig udvikling, Respekt, Fællesskab, Glæde

 

Tak for at I kiggede forbi og tak for jeres support og engagement i klubben. Lad os afslutte med et stort hurra for AB".

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner