Artikel om AB i The New York Times

Akademisk Boldklub
10. apr. 2024

Det er næppe gået manges næse forbi at AB A/S, der driver AB's førstehold i fodbold, i efteråret 2022 fik nye ejere. Ejerkredsen består at ca. 140 enkeltpersoner, der gik sammen om at investere i en fodboldklub i Danmark.
Investeringen i en fodboldklub på den anden side af Atlanten kan virke en kende mærkelig, og det har fået The New York Times - en af de vel nok mest kendte aviser i hele verden - til at undersøge lidt nærmere om AB og investorkredsen.

Nedenfor kan du læse en gengivelse af artiklen, der er blevet bragt i avisen i denne uge:

Af Andrew Keh, The New York Times.

Hvorfor New Yorkernes foretrukne fodboldhold er i Danmark: De ejer det.

Nogle mennesker spenderer på ferier, smarte sko og motorcykler. En gruppe på snesevis af venner, naboer og kolleger besluttede at prøve noget bedre (eller måske værre).

En søndag morgen sidste måned samledes flere dusin amerikanske fodboldfans inde i en bar i Brooklyn, New York for at heppe på en middelmådig, mindre ligaklub fra Danmark. Mange ankom iført holdets kellygrønne udstyr og brugte det kongelige "vi" til at diskutere sammensætningen af holdet.
Mens kickoff nærmede sig, blev en statuette, der lignede klubbens uglemaskot, ført rundt i lokalet. "Alle gnubber uglen for held," sagde Joe Gordon, en salgskonsulent fra Lower East Side, mens han snoede sig gennem mængden. I de næste to timer jublede og bandede gruppen ad fjernsynsskærmene.
Der blev drukket shots og øl og spist traditionelt dansk wienerbrød. Scenen føltes uforklarlig - en flok amerikanere, der ivrigt heppede på et tredjedivisions skandinavisk hold - bortset fra én nøglefaktor: De ejer det.
Nogle mennesker bruger penge på strandferier, håndtasker eller dyre flasker vin. For halvandet år siden besluttede en gruppe på cirka 140 mennesker, mange af dem fra New York, at samle penge sammen for at købe en skrantende dansk fodboldklub kaldet Akademisk Boldklub, også kendt som AB. Klubben spiller i en forstad til København kaldet Gladsaxe og tiltrækker kun et par hundrede tilskuere til sine kampe. "At købe en fodboldklub er sandsynligvis en af de dårligste investeringer, du kan lave," siger Andrew Lewner, et medlem af gruppen fra East Rockaway. "Men ingen går ind i dette med det mål."
De er langt fra hedgefondene og nationalstaterne, der ejer nogle af verdens største fodboldklubber. Gruppen købte klubben i 2022 for et overskueligt beløb, og blandt investorerne findes bl.a. en litterær agent, en revisor, en ejendomsmægler, en fotograf, en chocolatier, en tutor, en læge, journalister, en ejer af en VVS-leverandør og en hjemmegående far.

Ved at investere - de fleste lagde mellem $10.000 og $30.000 (ca. 69.000 kr. og 206.000 kr.) - kunne disse ikke-milliardærer opleve en billigere version af drømmen om at eje en sportsklub. De kunne skrive en eventyrlig historie om tilbagevenden til toppen for den engang stolte, nu kæmpende klub. Og ja, sagde de, hvis alt går godt, kunne de tjene lidt penge. Samtidig vidste investorerne kun lidt om klubben eller Danmark, da de gik i gang med dette projekt, og fra begyndelsen har de stået over for en række kulturkonflikter og stejle læringskurver. Sidste år, da medlemmer samledes i en lejlighed downtown New York for at se deres første kamp som ejere, var der forvirring omkring, hvad man skulle drikke. "Jeg var nødt til at google, 'Hvad er en dansk øl?'" sagde Sean Naughton, der bor på East Village. "Heldigvis havde de Carlsberg i kiosken."

Gruppens månedlige(ca.) fester hvor de ser AB’s kampe, er flyttet til Mugs Ale House i Williamsburg, Brooklyn, hvor Naughton er ansvarlig for at logge ind på hjemmesiden, der streamer kampene (det månedlige abonnement koster 79 danske kroner, eller cirka $11.50), og få dem vist på baren store skærme. Sidste måneds samling bød på morgenøl og hovedpine tidligt om morgenen, da AB, sløsede i forsvaret og indkasserede et mål få minutter efter startfløjtet. "Vi er dårlige til hjørnespark!" råbte Garrett Usina, en hjemmegående far, fra bagenden af baren.
Fodbold i Europa har i de seneste år gennemgået amerikanisering i stor stil. Halvdelen af klubberne i Englands bedste liga og ni ud af 20 hold i Serie A i Italien har ejere fra USA. Og så er der "Welcome to Wrexham", den populære dokumentarserie fra skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenny, der købte en skrantende klub fra Wales i en handel, der minder om AB’s. "Sikkert," sagde Matt Michaels, en AB investor fra Maplewood, New Jersey. "Pånær berømmelse, udseende og penge - modsat Wrexham."
Projektet startede i 2022, da nogle venner dannede en investeringsgruppe, Five Castles Football Group, og søgte efter en undervurderet klub at købe. Efter at have indsnævret jagten til Danmark, søgte de efter flere penge. Gordon, introduceret til Five Castles af en fælles bekendt, sprang på muligheden og samlede efterhånden en New York-centreret konsortium af 59 enkelte investorer - venner, forældre fra hans børns skoler og andre - og fik en plads i AB’s bestyrelse, da salget blev afsluttet i november. Gordon beskrev sin rolle som en "krydstogtdirektør", der sikrer, at alle har det sjovt.
Sidste år organiserede han en investortur til København for to dusin mennesker. Det føltes som en drøm for ejere af en fodboldklub. De nød fingermad og ubegrænsede øl i den beskedne VIP-lounge under en kamp, rundvisninger på træningsfaciliteterne og møder med fans. De sang karaoke indtil kl. 1 om natten.

Derhjemme har alle investorer adgang til scouting-rapporter og kampanalyser fra holdets sportsdirektør. Under kampe summer en WhatsApp-gruppe for ejere af kommentarer og jokes. Nogle ejeres børn har endda trænet med AB’s ungdomsakademi. "Du får lidt VIP-fornemmelser," sagde Gordon. "Du får også et samtaleemne til fester."

Nogle af de nye ejere af AB. Foto: Adrienne Grunwald for The New York Times

 
AB var engang, efter danske standarder, en stor klub, der har vundet Danmarksmesterskabet ni gange. Listen over tidligere prominente spillere inkluderer Niels Bohr, den Nobelpris-vindende fysiker, der spillede målmand for holdet, før han fuldt ud fokuserede på kvantemekanik. "Han læste vinklerne bedre end nogen anden," sagde investor Harrison Oellrich fra Garden City, New York.
AB vandt den danske pokalturnering i 1999, men det var dens seneste triumf. Økonomisk uføre medførte nedrykning til det tredje niveau i Danmark - svarende til Class AA i amerikansk baseball - hvor de har været placeret i årevis. Allan Bennich Grønkjær, der medforfattede en bog om dansk fodboldhistorie sagde, at AB nu blev set som "noget fra fortiden." (Han var også forvirret, da han hørte om amerikanernes investering, at han først troede, det var et pyramidespil).
Resultaterne siden overtagelsen har været ujævne. Holdet nåede kvartfinalerne i den nationale pokalturnering sidste år for første gang i årtier, men har set inkonsekvent ud i 2. division. Ejerne har allerede fyret én træner og skiftet næsten alle spillerne. "Det er for mange ændringer, for hurtigt," sagde Søren Philip Sørensen, 69, fra København, der har fulgt klubben siden 1960'erne.
De amerikanske ejeres umiddelbare mål er at opnå oprykning til 1. division, hvor en større mængde penge fra medierettigheder og sponsorater kunne omdanne projektet til en bæredygtig forretning. Indtil videre forbliver oplevelsen charmerende upoleret.
Morgenen for mødet sidste måned ankom Nina Grieco, en uddannet kok fra Syosset, New York, med to bakker kanelstang, som hun havde bagt natten før. Hendes families investering fik hende til at lære nogle danske opskrifter, med frikadeller - traditionelle kødboller - der hidtil har været hendes børns favorit. Tina Carr, Gordons nabo på Lower East Side og gruppens eneste danske medlem, tilføjede traditionelle kardemommesnurrer fra Smør, en dansk cafe i Manhattan, mellem kaffen og rundstykkerne på baren. Den lækre mad kunne kun opretholde den gode stemning i en vis tid. Holdet vaklede igen, og endte med at tabe 2-1.


Tina Carr, i midten, medbragte traditionelle kardemummesnurrer. Foto: Adrienne Grunwald for The New York Times

Mens minutterne gik, så Gabe Lewner, 16, kampen med sin far og trak på skuldrene. Der er meget arbejde at gøre, både på og udenfor banen. Iført Nike sneakers i holdets farver, forklarede teenageren, hvordan han påtog sig opgaven med at starte en engelsksproget Instagram-konto for klubben. Hans næste udfordring: at lære at tale dansk. "Jeg prøver!" sagde han, med øjnene fikseret på skærmen. "Jeg bruger app’en Duolingo."

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner