Derfor er det en god ide at dit barn leger med dukker

indhold.svg

Går man indenfor i et helt normalt dansk småbørnshjem, kan man være stensikker på, at dukker er at finde blandt mængden af legetøj. Dukken har i flere generationer været fast inventar for primært små piger, men faktisk er også drenge begyndt at lege med dukker - og det er slet ikke nogen dum ide.

En dukke er nemlig meget mere end blot et legetøj, der holder barnet beskæftiget, mens mor og far kan tage en velfortjent slapper. Det er med til at udvikle børn på flere parametre, hvilket vi vil forsøge at gå i dybden med her.

  

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 13.30.43.png

Sprog og relationer udvikles

Børn holder utroligt meget øje med, hvordan deres omgivelser reagerer. Det gælder især mor og fars relation til både hinanden og barnet. Det er de samme elementer, barnet selv forsøger at efterligne med dukker, fordi der udfolder sig et rollespil, hvor man kan få lov til at forestille sig lige, hvad man vil.

Dette er med til at udvikle et barns relationelle egenskaber, fordi dukkeleg ofte foregår med tale - både alene med flere dukker, men også når de leger med andre børn. Der knyttes dermed lettere et forhold til dukker, end til så meget andet legetøj, fordi dukker symboliserer rigtige mennesker/væsen. Det sker ikke helt på samme måde, når man sidder klistret til en iPad alene på værelset, hvor det kun er iPad'en, der snakker.

Sproget bliver dermed bedre af rollespil. Især hvis du har et barn, der kommer sent i gang med at begynde at tale eller generelt har problemer med udtale af visse ord, kan det anbefales at købe nogle dukker. 

Dukker gør børn empatiske

Vi ønsker alle om vores børn, at de bliver gode medborgere, der kan tage vare på sig selv men også hjælpe andre. Det sidste udvikles allerede fra barns ben, når man leger med dukker.

For udover at forestille sig scenarier og situationer, man har set mor og far agere i, så fås nogle dukker med funktioner til både at sove, tisse og spise. Det kalder på barnets behov for at vise ansvar og empati overfor andre, hvilket kan være rigtig sundt. 

Det kan naturligvis også vise sig det modsatte, så hvis barnet ikke ønsker dette ansvar hele tiden eller føler sig "stresset", så sørg for at gemme dukken væk i en periode.

Dukker er også for drenge

Det er en skrøne, at det kun er piger, der leger med dukker. Og man må ikke se det som værende "forkert", hvis ens dreng leger med dukker. Som nævnt ovenfor har børn, og dermed også drenge, rigtig godt af at lære om relationer, empati og ansvar. 

Der findes et hav af dukker, og det er ikke kun dem i nyfødte babyudgaver, der hitter. Er din søn til superhelte, så anskaf dig dukker af actionfigurer eller noget helt andet. Kun fantasien sætter grænser.

Undgå at kønsopdele børn mod deres vilje. Har han lyst til at lege med prinsessedukker, så lad ham gøre det. Det er meget oppe i tiden ikke at putte børn i kasser for, hvad der er "normalt", og hvad der er drengelegetøj og pigelegetøj. Lad børn lege med det, de synes er sjovt, og det som de lever sig mest ind i.


Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner