Cricket skal frem i lyset

Akademisk Boldklub
8. maj. 2023

Niels Torp i sin favoritposition lige bag gærdet og klar til at gribe ind.


Det startede i Chang, og i næsten 70 år har cricket været en stor del af Niels Torp Andersens liv. Derfor gør det ondt på ham, at mange af de gamle cricketbyer nærmest er slettet af landkortet.


I hans hjemby, Aalborg, engang Danmarks crickethovedstad, er AaB og Chang borte. Sporten repræsenteres i dag af 2. divisionsklubben Aalborg CC, som holder til på den tidligere dyrskueplads i Skalborg.


”Cricket er en fascinerende sport, og det er synd og skam, at den lever en skyggetilværelse i Danmark. Mange ved dårligt nok, hvad cricket er. I mine øjne må Dansk Cricket-Forbund gribe i egen barm. Hvad gør DCF for at promovere sporten, bringe den frem i lyset og ud i byerne? Omtalen i medierne er nærmest ikke eksisterende,” siger Niels Torp.


På spørgsmålet: ”Hvad vil du gøre, hvis du sad i DCFs stol,” siger han:

”Ofre lidt på pr-arbejdet. Det må kunne lade sig gøre at finde et beskedent beløb til en pressemedarbejder. Der er vist lidt mønt på kistebunden. Hvor vi dog savner en ildsjæl som Jørgen Jønsson. Jeg vil også ofre mere opmærksomhed på Forty. Når spillere stopper med topcricket, er det vigtigt at fastholde dem i sporten. Det virker, som om forbundet negligerer os.” 

Niels Torp, til højre, i snak med AaBs legendariske åbningsgærde Hardy Sørensen, tv, som 15 gange vandt DM-guld, og Anders Sixtus Andersen under en kamp mellem Mortensen Legends og Fredberg All Stars på ABs bane.


Ingen af de andre ville være keeper

Niels Torp er en af Danmarks bedste wicketkeepere gennem tiderne (mange vil mene den bedste) med flere landskampe og fire år i New Zealand med syv testkampe for den store cricketnations universitetslandshold, bl.a. mod Australien. At han var første udlænding på New Zealands universitetslandshold sætter prikken over i´et.


Jo, han spillede på de store scener, var lynende hurtig og utvivlsomt den danske wicketkeeper, der har grebet og stokket flest ud.

At han overhovedet blev keeper har sin egen historie. Da Chang i 1962 blev danske juniormestre, var stortalentet Jens Christensen manden bag gærdet. Da han blev journalistelev på Silkeborg Avis, manglede man en keeper.


”Jens og jeg var gode venner, og det var på hans opfordring, at jeg overtog pladsen. Der var heller ikke andre, der var interesseret. Som keeper er man i kontakt med bolden hele tiden, og det passer mig fint. I 1963 vandt vi igen junior-DM,” siger Niels Torp.


”For mig har det haft stor betydning at blive i sporten. Jeg tænker ikke kun på det sportslige, men i lige så høj grad på det sociale aspekt. Cricket har givet mig venner for livet og store oplevelser i ind- og udland. Det er også sjovt at møde gamle med- eller modspillere, man ikke har set i mange år.”


Dramaet på Svanholm, der sent bliver glemt
 

Niels Torp har været med i alle 20 kampe mellem Mortensen Legends og Fredberg All Stars, og tre gange har han deltaget på Ole Mortensens rejser, Viking’s on Tour. Skal han pege på dén kamp i Forty-regi, der har betydet mest for ham, er det sejren over The Forty Club fra England i jubilæumsturneringen i 2013 på Svanholm Park.


”Englænderne med flere tidligere countyspillere og et par stykker med testkampe havde højere niveau end os og var storfavoritter. Men vi vandt i det sidste over med Tommy Jespersen og Wayne Ackerman som kampens helte. En vild afslutning, man sent vil glemme,” siger Niels Torp.


”Jeg har nydt turene med vikingerne og beundrer Ole Mortensens unikke netværk, som har åbnet døre for os og givet utrolige oplevelser. Vi har været tæt på cricketpersonligheder, vi normalt aldrig ville komme i nærheden af.”


Niels Torps kærlighed til cricket afspejler sig også i, at han dagligt går ind på BBC for at se resultater og scorer fra den store cricketverden.

”Jeg må indrømme, at mit hjerte banker for New Zealand. En nation af sportsfolk og et eventyrligt og smukt land. Jeg glemmer aldrig de fire år, jeg boede der,” siger han.


Niels Torp har spillet 40 kampe og scoret 459 runs. Højeste score 50x, snit 27.00.

Af Peter Fredberg

Klar til at komme i gang?

Udforsk Holdsport, eller opret en konto med det samme og begynd at administrere din klub. Du kan også kontakte os for at få hjælp til opsætningen af din klub.
Hvad koster det?
Hvilke behov har din klub? Basis eller PRO abonnement?
Priser
Funktioner
Ingen 2 klubber er ens. Vores funktioner dækker dine behov.
Funktioner
En uforpligtende gennemgang af systemet
Book en tid her