Player_slider

Artikler

Odds: Lær alt om odds lige her! Lær at udregne chancer og få gode råd!

Odds

Begrebet odds er indenfor spil og statistik defineret som sandsynligheden for, at en bestemt ting sker. Når det gælder odds fra en bookmaker er der dog en lille forskel i ordet betydning. Når en bookmaker udbyder odds på en bestemt begivenhed, er det givne odds et udtryk for, hvor mange gange bookmakeren vil tilbagebetale din indsats, hvis du rammer det rigtige udfald af begivenheden. Det lyder meget tæt på hinanden, men der er en forskel. Indenfor gambling og bookmakernes verden repræsenterer et odds dog ikke den faktiske sandsynlighed for, at et bestemt udfald sker. Oddset er fastsat ud fra bookmakerens chancevurdering i forhold til bestemte udfald af begivenheden. Hvis vi eksempelvis kigger på en almindelig fodboldkamp vil bookmakeren vurdere chancerne for at hjemmeholdet vinder, at udeholdet vinder, eller at kampen ender uafgjort.

odds hos youbet


Hvordan bestemmer bookmakeren odds?

Indenfor odds i bookmaker-verdenen findes der ikke nogen bestemt model for, hvordan oddset fastsættes. Derimod bruger bookmakeren en ekspert på området, som vurderer chancen for et givent udfald ud fra statistik, de seneste præstationer og til tider også andre bookmakers odds til at fastsætte et odds.

I Danmark bruger vi som regel helt klassiske decimalodds. Her er sandsynligheden i procent omregnet til et odds, som gør det let for spilleren at udregne tilbagebetalingen, hvis det korrekte udfald rammes. 

Når en bookmaker vurderer, at der er henholdsvis 50%, 20% og 25% chance for, at et bestemt udfald finder sted, så kan følgende regnestykke stilles op:

 

Udfald A: 50% 100/50 = 2.0

Udfald B: 20% 100/20 = 5.0

Udfald C: 30% 100/30 = 3,33

Det betyder, at bookmakeren vurderer, at udfald A sker hver anden gang, udfald B hver femte gang, og C cirka hver tredje gang. Hvis spilleren har spillet for 100 kr. på udfald A, får man indskuddet to gange tilbage. Det vil sige, at hvis spilleren rammer det korrekte udfald, ganger man blot indsats med odds. Ret simpelt, ikke? Til gengæld skal bookmakerne også kunne drive en virksomhed, og derfor tilbyder de meget sjældent en tilbagebetalingsprocent på 100%, som der vil være i eksemplet ovenfor. Hvis en bookmaker tilbyder en tilbagebetalingsprocent på 90%, så vil du kunne gange de givne odds fra eksemplet med 0.90. Det er disse odds, som bookmakeren tilbyder.

Udfald A: 50% 100/50 = 2.0*0.90 = 1.80

Udfald B: 20% 100/20 = 5.0*0.90 = 4,75

Udfald C: 30% 100/30 = 3,33*0.90 = 3,00


Husk at vurdere odds og chancer!

Du skal kunne vurdere den procentvise sandsynlig så præcist som overhovedet muligt for et givent udfald for at finde ud af, om et odds rent faktisk har værdi. Men det er selvfølgelig her, den reelle udfordring ligger. For hvordan ved du, hvad den procentvise chance er for at A slår B? At C scorer over 2,5 mål? At D vinder mesterskabet i år?  Det er vigtigt at basere de procentvise chancer på viden. 

Bookmakerne er som regel rigtigt dygtige til at sætte odds, så de svarer til den egentlig sandsynlighed. De bruger eksperter på de forskellige områder, statistik og information om skader, karantæner mm., inden de sætter et odds på et bestemt udfald. Det giver som regel en meget præcis chancevurdering. 

Til gengæld er det ikke altid, at bookmakerne og oddssætterne har ret. De er trods alt også i stand til at lave fejl. Det hænder, at en bookmaker udbyder et alt for højt odds, hvilket er attraktivt for dig som spiller, for her er der meget værdi at hente. Et højt odds burde betyde, at sandsynligheden for det givne udfald er lav, men det ikke altid, at bookmakeren er helt up to date på det seneste information. Men hvis du er i stand til at finde ‘hullerne’ i markedet, hvor bookmakerne udbyder et for højt odds i forhold til den procentvise chance, ja så er det gode sandsynlighed for, at du kan blive en god oddser.

Hvis du ikke selv har tid, overskud eller den nødvendige viden til at finde hullerne i markedet, er det altid en god idé at finde ekspertråd. Det kan være omstændigt at sidde at udregne de procentvise chancer for et udfald, hvis du ikke er rutineret indenfor odds og gambling. Især fordi du gerne skal basere det hele på statistik og viden. Derfor er det en let smutvej at tjekke eksperternes spilforslag. Her får du ofte et par gode tips fra eksperter. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, om det rent faktisk er en ekspert eller en selvudråbt ekspert. På langt de fleste ekspert-sider vil du kunne se ekspertens afkast, og så kan du tjekke, om vedkommende rent faktisk er en ekspert. Der er ingen garantier for, at eksperten rammer hver gang - men her er der en, der har gjort forarbejdet for dig!

 

Populære artikler
manchester-united-trøje Manchester United trøje | Se udvalg hos UnitedSport.dk

Her finder du Manchester United trøjer og fodboldtøj til børn og voksne.  Der tilbydes både Manchester Uniteds…

DSC04721.jpg For meget træning kan ødelægge store talenters karriere

Overbelastningsskader hos unge atleter kan føre til livsvarige smerter. 

fodboldtrojer Fodboldtrøjer | Billige fodboldtrøjer fra din klub!

Leder du efter fodboldtrøjer? Her kan du finde fodboldtrøjer til børn og voksne. Alt sportstøj og træningstøj …

Gør som 873000 andre og opret dig hos Holdsport